Скален орел

facebook thumb

Описание

Скалният орел е една от най-едрите грабливи птици, срещащи се по нашите земи. Дължината на тялото му е 80-95 см, размахът на крилете – 195-220 см, а теглото – 2,8-6,5 килограма.

При възрастните главата и задната част на шията са жълтеникави, със златист оттенък, перата са заострени, копиевидни и приличат на грива. Останалото оперение е тъмнокафяво, с широка и неясна черна ивица на върха на опашката, която при полет е по-широка от тази на царския орел. Младите до 3-4 години са с тъмнокафява окраска, с бяла основа на маховите пера. При кацнала птица най-лесно се отличава от подобния му на външен вид царски (кръстат) орел по много дългия (над 4 см) заден нокът.

Най-възрастният известен индивид е живял 32 години в диво състояние, а на затворено друг индивид е достигнал 46-годишна възраст. От древни времена този орел е символ на сила. Той олицетворява главния древногръцки бог Зевс.

 

Начин на живот

Обитава главно планините, където гнезди по скали (в Странджа – и по дървета) в близост до открити пространства. Отличен ловец. Храни се с разнообразни дребни животни, а през зимата – и с мърша.

Моногамен вид, като двойката се придържа стабилно в своята територия, която често има огромни размери. Строи няколко гнезда, едно от които (най-старото) посещава често, за да почива. Характерно е, че за гнездене избира по-ниските участъци на територията си, вероятна причина за което е по-малкото усилие при полет към гнездото с плячка. Гнездото е огромно - до 3 м в диаметър и до 2 м височина. Женската снася обикновено 2, по-рядко 3 яйца на година. Започва да мъти през март или април. Мътенето продължава около 43 дена. Мъти само женската, която остава в гнездото още около 5 седмици, след като се е излюпило малкото (често само едно). След този момент то получава храна веднъж дневно, най-често на ръба на гнездото. На осмата седмица малкото вече е напълно оперено и на 80-дневна възраст започва да лети, но остава заедно с родителите си до края на есента. Полова зрялост настъпва на 5-6 годишна възраст.

Постоянен вид. През зимата скита в търсене на храна, особено младите индивиди.

Природозащитен статус

Включен в „Червената книга на Република България“ в категорията „Уязвим“.

В средата на миналия век е извънредно рядък и почти на изчезване. Няколко десетилетия по-късно популацията е оценена на 120-140 двойки. През последните 20 години числеността се стабилизира и е налице тенденция за леко покачване.

Заплахи

  • - Незаконно залагане на отровни примамки срещу хищни бозайници
  • - Разораване на пасищата с колонии на лалугери
  • - Бракониерски отстрел
  • - Ограбване на гнездата
  • - Изграждането на вятърни генератори
  • - Безпокойство през периода на размножаване.

Последни новини

Огромен интерес към орлите на България по време на събитието, посветено на кампанията "За да има орли"

С огромен интерес към орлите на България и кампанията „За да има орли“ протече събитието, което Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира вчера ...

Прочети още

Уникални макети на орли ще разперят криле в София

Заповядайте на 17 септември (неделя) в Зоологическа градина - София на специално събитие, посветено на орлите на България. Уникална инсталация на шест вида орли в реален раз...

Прочети още

Бургас посрещна орлите на България със специално събитие

На 1 август в района пред Експозиционен център „Флора" в Бургас екип на Българското дружество за защита на птиците откри арт инсталацията „За да има орли&l...

Прочети още