Огромен интерес към орлите на България по време на събитието, посветено на кампанията "За да има орли"

facebook thumb

С огромен интерес към орлите на България и кампанията „За да има орли“ протече събитието, което Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира вчера (17 септември) в Зоологическа градина – София. Стотици посетители на зоопарка в Деня на столицата, между които основно семейства с деца,  разгледаха отблизо арт инсталацията с шест вида орли в реален размер, включиха се в изработката на оригами на орли и научиха много за емблематичните видове птици.

Искрената симпатия и интерес към „летящите“ над главите на хората орли се усещаше ярко по време на събитието - неслучайно възхищението към тези птици датира от хиляди години. Арт инсталацията се състои от шест вида орли в реален размер, които срещаме все по-рядко у нас - царския, малкия креслив, морския, скалния, малкия и орела змияр.

Това е и целта на кампанията „За да има орли“ - да привлече общественото внимание към тези традиционни обитатели на нашите земи и към заплахите, които застрашават съществуването им и техните местообитания.

Инсталацията ще бъде в Зоологическа градина – София от 12 септември до 2 октомври 2017 г.

В края на месеца – на 30 септември (събота) Зоологическата градина отново ще стане домакин на още едно събитие, посветено на орлитe.

По време на събитието всеки можеше да подпише петицията за обявяването на Национален ден на орела. Избраната дата е 27 юни и целта е в този ден да се напомня за незаменимата роля на тези птици в природата посредством информационни кампании и образователни инициативи. Може да подкрепите петицията тук.
 

Конкурсът за снимка „По следите на орела“ също е част от кампанията, като в нея може да участва всеки, който изпрати снимка на орлите в средата, която ни заобикаля – орнамент върху сграда, рисунка, фирмена емблема, статуя или друг наличен фрагмент от градската среда.
 

Благодарим на Зоологическа градина – София за подкрепата и сътрудничеството!
 

Повече информация за кампанията може да намерите на сайта: www.orlite.bg.
 

Кампанията се организира по повод  25-тата годишнина на програма LIFE, Директивата за хабитатите и “Натура 2000“ и се осъществява в рамките на проектите „Горите на орела“, „Живот за царския орел“ и „Земя за царския орел“, изпълнявани от БДЗП, Изпълнителна агенция по горите и Електроразпределение Юг, финансирани по програма LIFE на ЕС.

 

Снимка: Ники Петков


Последни новини

Малкият орел от арт-инсталацията „За да има орли“ ще радва посетителите на РИМ-Благоевград

Малкият орел от арт-инсталацията „За да има орли“ вече е част от Регионалния исторически музей в Благоевград. В началото на октомври друга емблема на едноименнат...

Прочети още

Кои са победителите от фотоконкурса „По следите на орела“

Приключи конкурсът за снимка „По следите на орела“, организиран от БДЗП в рамките на кампанията „За да има орли“.  Снимките, направени с тех...

Прочети още

Опознайте властелините на небето с филма "За да има орли"

Чували сте израза „орлово око“. А знаете ли, че това е най-острото око на планетата? Какво знаете за орлите по принцип и конкретно за видовете, гнездящи в България...

Прочети още