Виждали ли сте орел на живо? Не мишелов, сокол или ястреб? Разбираемо е да не сте – орловото население на България е намаляло стотици пъти за последния век.

Орлите са връх на хранителната верига в дивата природа и индикатор за съхранена здрава околна среда, необходима и на нас. Те са национално природно богатство, което рискуваме да загубим. А, за да го съхраним, първо трябва да го опознаем!

ДАЙ ГЛАСА СИ

Да, така изглеждат емблематичните видове орли, обитаващи България. Сигурно не сте ги виждали на живо и това не е странно, тъй като са все по-малобройни. Затова решихме да ви ги покажем.

Освен важен фактор в природата орлите са и индикатор за запазена и здравословна околна среда, от която се нуждаем и ние, хората. Те са живо национално богатство, което рискуваме да изгубим, защото са изправени пред непосилни изпитания - бракониерски набези, загуба на местообитания, токови удари от необезопасени електропроводи, незаконни отровни примамки срещу хищници... За последния век са намалели с хиляди.

Царският орел е една от най-редките птици както в България, така и в света. От хилядолетия той е почитан като свещена птица. Предците ни смятали, че прогонва градоносните облаци, за да опази малките си и така спасява реколтата. И до днес в някои краища на България вярват, че ако този орел бъде убит, голяма беда ще сполети хората.

Един от най-потайните орли в България. Гнезди в запазени широколистни дъбови и букови гори, както и в смесени гори край просторни ливади и пасища, където ловува.

Както подсказва името му, той е дребосъкът в рода, малко по-едър от врана. Храни се основно с дребни бозайници и птици, които лови в гори и открити пространства. Обитава широколистни гори в близост до пасища, ливади и ниви. Двойката винаги има по няколко гнезда на територията си, като всяка година ремонтира и използва някое от тях. Зимува в Африка.

Най-едрият орел в Европа и от най-едрите дневни грабливи птици въобще. В последните десетина години числеността му чувствително се увеличи в Централна и Северна Европа. Храни се основно с риба и водолюбиви птици. Ловува на сушата и във водата, като може да улови и вдигне във въздуха риба или друга плячка с тегло до 8 килограма.

Обитава широколистни и по-рядко иглолистни гори край обширни открити пространства – пасища, ливади, ерозирали и каменисти терени. Гнезди по дървета, като разполага голямото си гнездо отгоре на короната. Храни се основно със змии и гущери. При ловуване „увисва“ във въздуха, за да огледа по-добре за плячка. Малкото може да погълне змия, много по-тежка от самото него и изяжда стотици още в гнездото.

Една от най-едрите грабливи птици по нашите земи. Обитава главно планините, където гнезди по скали край открити пространства. Отличен ловец. Най-възрастният известен скален орел в дивата природа е живял 32 години, а друг, в плен, е достигнал 46-годишна възраст. От древни времена този орел е символ на сила. Олицетворявал е и главния древногръцки бог Зевс.

Включи се в кампанията на Българското дружество за защита на птиците за учредяване на Ден на орела на 27 юни. Защото колкото повече хора узнаят за орлите, толкова по-голям е шансът да ги запазим в природата си. Подпиши петицията

Партньори

Нови продукти

Последни новини

Огромен интерес към орлите на България по време на събитието, посветено на кампанията "За да има орли"

С огромен интерес към орлите на България и кампанията „За да има орли“ протече събитието, което Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира вчера ...

Прочети още

Уникални макети на орли ще разперят криле в София

Заповядайте на 17 септември (неделя) в Зоологическа градина - София на специално събитие, посветено на орлите на България. Уникална инсталация на шест вида орли в реален раз...

Прочети още

Бургас посрещна орлите на България със специално събитие

На 1 август в района пред Експозиционен център „Флора" в Бургас екип на Българското дружество за защита на птиците откри арт инсталацията „За да има орли&l...

Прочети още